Overweeg je ZZP’er worden?

Overweeg je ZP’er te worden? Ben je professional in loondienst en overweeg je de volgende stap te maken? Meer vrijheid om bijvoorbeeld zelf je project te kiezen? Ook dan kunnen we jou hierin faciliteren.

ZZP'er worden

Werken als zelfstandige professional (ZP’er) betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het resultaat én je succes. Het heeft bovendien een aantal positieve kanten zoals de vrijheid om zelf je eigen projecten/vacatures te kiezen en je eigen tijd in te delen. Ook is het over het algemeen financieel aantrekkelijker om voor jezelf te werken dan in loondienst bij een werkgever.

Er zijn ook een aantal uitdagingen aan het freelance bestaan. Je bent verantwoordelijk voor het vinden van voldoende vacatures, acquisitie plegen en je relatienetwerk onderhouden. Wanneer de markt tegen zit, ervaar je dat het freelance bestaan soms onzekerheid met zich meebrengt.

Eén van de eerste stappen is inschrijven de KvK en het aanvragen van een BTW-nummer. Ga je als ZP’er aan de slag dan is de kans reëel dat de opdrachtgever een VAR-verklaring wil zien. Deze kun je bij de Belastingdienst aanvragen. De meeste gevraagde VAR-verklaring is de VAR-WUO. Zie voor actuele informatie de site van de Belastingdienst. Wet gaat veranderen.